
Polędwica z tuńczyka w nori
340 kcal /
1241 kJKalorie
1241 kJKalorie
16.7 gBiałko
10.4 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Majonez wasabi: 1
- czubata łyżeczka proszku wasabi
- 1 łyżka wody
- 100 g majonezu
- Polędwica z tuńczyka w nori: 10
- g korzenia imbiru, świeżego
- 50 g pasty miso ciemnej
- 50 g sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 40 g mirinu
- 30 – 40 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 100 g awokado pokrojonego w 3 mm półplastry
- 400 g tuńczyka, świeżego (jeden płat)
- 20 g oleju sezamowego
- 20 g octu ryżowego
- 150 g pora pokrojonego w 3 mm plastry
- 1 – 2 płaty wodorostów nori do sushi
- woda do zwilżenia wodorostów
- ziarna sezamu do posypania
- 3 – 4 rzodkiewki pokrojone w 2 mm plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej majonez, dodać wasabi i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić3 s/obr. 6. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pastę miso, sos sojowy, cukier, sos mirin i sok z limonki, wymieszać10 s/obr. 3.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej 65 g awokado, odstawić. Płat tuńczyka przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając go do końca. Powstałą kieszeń wypełnić odważonym wcześniej awokado. Tuńczyka umieścić na arkuszu folii spożywczej, skropić 2-3 łyżkami marynaty z naczynia miksującego i szczelnie owinąć folią spożywczą. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić na 10 min do zamarynowania.
- Do naczynia miksującego dodać olej sezamowy i ocet ryżowy, odparowywać bez założonej miarki2 min/120°C/obr. .
- Dodać pora, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze7 min/Varoma//obr. .
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na 5 min do ostudzenia. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać3 min/120°C//obr. . Pora wraz sosem przełożyć na półmisek, odstawić.
- Tuńczyka delikatnie przełożyć na deskę do krojenia, ostrożnie usunąć folię spożywczą. Tuńczyka szczelnie owinąć wodorostami nori, zwilżając brzegi wodorostów wodą, aby się skleiły. Owiniętego tuńczyka kroić w plastry o grubości ok. 1 cm, układać na ugotowanym porze. Tuńczyka w nori posypać sezamem, udekorować pozostałym awokado i plastrami rzodkiewki. Polędwicę z tuńczyka w nori podawać bezpośrednio po przygotowaniu z majonezem wasabi.