Polędwica z tuńczyka w nori

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
340 kcal /
1241 kJ
Kalorie
16.7 gBiałko
10.4 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Majonez wasabi: 1
  • czubata łyżeczka proszku wasabi
  • 1 łyżka wody
  • 100 g majonezu
  • Polędwica z tuńczyka w nori: 10
  • g korzenia imbiru, świeżego
  • 50 g pasty miso ciemnej
  • 50 g sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 40 g mirinu
  • 30 – 40 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 100 g awokado pokrojonego w 3 mm półplastry
  • 400 g tuńczyka, świeżego (jeden płat)
  • 20 g oleju sezamowego
  • 20 g octu ryżowego
  • 150 g pora pokrojonego w 3 mm plastry
  • 1 – 2 płaty wodorostów nori do sushi
  • woda do zwilżenia wodorostów
  • ziarna sezamu do posypania
  • 3 – 4 rzodkiewki pokrojone w 2 mm plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej majonez, dodać wasabi i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki do momentu podania.
  2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić3 s/obr. 6. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pastę miso, sos sojowy, cukier, sos mirin i sok z limonki, wymieszać10 s/obr. 3.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej 65 g awokado, odstawić. Płat tuńczyka przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając go do końca. Powstałą kieszeń wypełnić odważonym wcześniej awokado. Tuńczyka umieścić na arkuszu folii spożywczej, skropić 2-3 łyżkami marynaty z naczynia miksującego i szczelnie owinąć folią spożywczą. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić na 10 min do zamarynowania.
  5. Do naczynia miksującego dodać olej sezamowy i ocet ryżowy, odparowywać bez założonej miarki2 min/120°C/obr. .
  6. Dodać pora, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze7 min/Varoma//obr. .
  7. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na 5 min do ostudzenia. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać3 min/120°C//obr. . Pora wraz sosem przełożyć na półmisek, odstawić.
  8. Tuńczyka delikatnie przełożyć na deskę do krojenia, ostrożnie usunąć folię spożywczą. Tuńczyka szczelnie owinąć wodorostami nori, zwilżając brzegi wodorostów wodą, aby się skleiły. Owiniętego tuńczyka kroić w plastry o grubości ok. 1 cm, układać na ugotowanym porze. Tuńczyka w nori posypać sezamem, udekorować pozostałym awokado i plastrami rzodkiewki. Polędwicę z tuńczyka w nori podawać bezpośrednio po przygotowaniu z majonezem wasabi.
Przewijanie do góry