Polędwica wołowa w papilotach ze szpinakiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
393 kcal /
1640 kJ
Kalorie
40 gBiałko
26 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1200 g polędwicy wołowej w kawałku
  • 100 g liści szpinaku, świeżych
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 – 2 łyżki soli morskiej,gruboziarnistej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 12 liści bazylii, świeżej
  • 800 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej polędwicę, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szpinak, odstawić.
  2. Polędwicę pokroić wzdłuż na 4 części (ok. 30 x 5 cm). Przygotować 4 arkusze folii spożywczej (ok. 30 x 50 cm). Każdy kawałek ułożyć na arkuszu folii spożywczej, obłożyć szpinakiem, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i ułożyć na każdym po 3 liście bazylii. Polędwiczki owinąć szczelnie folią spożywczą zawijając końce. Papiloty ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1.
  4. Polędwicę wołową ze szpinakiem podawać pokrojoną w plastry bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry