
Polędwica wołowa w papilotach ze szpinakiem
393 kcal /
1640 kJKalorie
1640 kJKalorie
40 gBiałko
26 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g polędwicy wołowej w kawałku
- 100 g liści szpinaku, świeżych
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżki soli morskiej,gruboziarnistej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 12 liści bazylii, świeżej
- 800 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej polędwicę, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szpinak, odstawić.
- Polędwicę pokroić wzdłuż na 4 części (ok. 30 x 5 cm). Przygotować 4 arkusze folii spożywczej (ok. 30 x 50 cm). Każdy kawałek ułożyć na arkuszu folii spożywczej, obłożyć szpinakiem, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i ułożyć na każdym po 3 liście bazylii. Polędwiczki owinąć szczelnie folią spożywczą zawijając końce. Papiloty ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1.
- Polędwicę wołową ze szpinakiem podawać pokrojoną w plastry bezpośrednio po przygotowaniu.