
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
192 kcal /
804 kJKalorie
804 kJKalorie
25.87 gBiałko
4.6 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 450 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 2 cm plastry
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g pieczarek pokrojonych w 2-3 mm plastry
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 100 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 75 g białego wermutu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwicę. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbić polędwicę na 1 cm plastry, następnie oprószyć je z obu stron solą i i ½ łyżeczki pieprzu.
- Na pokrywie naczynia miksującego ponownie postawić miskę, odważyć do niej pieczarki, następnie umieścić je razem z plastrami polędwicy w koszyczku, układając naprzemiennie warstwami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, śmietanę, wermut, musztardę francuską, musztardę angielską i koncentrat bulionu drobiowego, włożyć koszyczek, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 2. Zawartość koszyczka przemieszać kopystką, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać skrobię kukurydzianą, podgrzewać2 min/80°C/obr. 3. Polędwicę wieprzową i pieczarki ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem musztardowym.
- Polędwicę wieprzową w sosie musztardowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.