Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
192 kcal /
804 kJ
Kalorie
25.87 gBiałko
4.6 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 450 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 2 cm plastry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g pieczarek pokrojonych w 2-3 mm plastry
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 100 g mleka
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 75 g białego wermutu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwicę. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbić polędwicę na 1 cm plastry, następnie oprószyć je z obu stron solą i i ½ łyżeczki pieprzu.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego ponownie postawić miskę, odważyć do niej pieczarki, następnie umieścić je razem z plastrami polędwicy w koszyczku, układając naprzemiennie warstwami, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać mleko, śmietanę, wermut, musztardę francuską, musztardę angielską i koncentrat bulionu drobiowego, włożyć koszyczek, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 2. Zawartość koszyczka przemieszać kopystką, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać skrobię kukurydzianą, podgrzewać2 min/80°C/obr. 3. Polędwicę wieprzową i pieczarki ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem musztardowym.
  6. Polędwicę wieprzową w sosie musztardowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry