Polędwica wieprzowa i soczewica ze szpinakiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
637.1 kcal /
2667.2 kJ
Kalorie
32.2 gBiałko
26.5 gWęglowodany
46 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 1 cm plastry
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 łyżeczka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 70 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g pomidorów, suszonych w oleju, odsączonych
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 500 – 520 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy (2 puszki)
  • 100 g wody
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka octu balsamicznego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwicę. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbić polędwicę na 1 cm plastry, następnie oprószyć je z obu stron 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć rozmaryn, cebulę i suszone pomidory, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. .
  4. Dodać soczewicę i wodę, podgrzewać5 min/90°C//obr. . W tym czasie na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwicę na średniej mocy palnika (ok. 2-3 min z każdej strony).
  5. Do naczynia miksującego dodać rozdrobniony wcześniej szpinak, ocet, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałe ¼ łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać kopystką, podgrzewać2 min/90°C//obr. 1. Polędwicę wieprzową podawać z dodatkiem soczewicy ze szpinakiem.
Przewijanie do góry