
Polędwica po toskańsku
518.3 kcal /
2168.5 kJKalorie
2168.5 kJKalorie
45.1 gBiałko
14.6 gWęglowodany
30.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g polędwicy wieprzowej
- ¼
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia mięsa
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do przyprawienia mięsa
- 3 kromki białego chleba pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 200 g seragorgonzola łagodnego (dolce), pokrojonego na kawałki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½
- cebuli (ok. 60g), pokrojonej w półplasterki
- woda (1 szklanka), do podlania mięsa
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwicę. Polędwicę rozkroić wzdłuż, nie rozcinając do końca i rozłożyć jak książkę. Powstały płat delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
- Do naczynia miksującego włożyć chleb i czosnek, rozdrobnić10-15 s/obr. 7.
- Dodać pieczarki, gorgonzolę, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 4.
- Na polędwicy rozłożyć połowę nadzienia, mięso zwinąć od dłuższego boku w roladę i obwiązać nicią. Na patelni mocno rozgrzać oliwę, obsmażyć polędwicę z obu stron na dużym ogniu, dodać cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Całość zalać wodą, posypać przyprawą uniwersalną, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Mięso z patelni przełożyć do dolnej części przystawki Varoma. Sos pozostały na patelni zachować.
- Do naczynia miksującego dodać sos pozostały na patelni, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze3 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować10 s/obr. 10. W razie potrzeby sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Polędwicę po toskańsku pokroić na plastry i podawać polaną sosem.