Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem - Przepisy na Thermomix

Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1210.8 kcal /
5065.9 kJ
Kalorie
47.9 gBiałko
49.4 gWęglowodany
88 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Polędwica wieprzowa à la Wellington: 1
  • łyżka masła
  • 1 polędwica wieprzowa (ok. 500g, 30 cm długości), w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek
  • 1 łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 200 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275g, 40 x 25 cm, patrz wskazówka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 12 plastrów boczku parzonego, wędzonego
  • 1 jajko roztrzepane
  • Szampański sos: 150
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g masła
  • 150 g szampana
  • 150 g wina musującego, typu Prosecco
  • 150 g wody
  • 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżkę skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczkę koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostkę bulionu mięsnego (na 0,5 l)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwicę, oprószyć ¾ łyżeczki soli i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i obsmażyć polędwicę na dużej mocy palnika ze wszystkich stron na brązowy kolor (po ok. 1 min z każdej strony). Mięso przełożyć na talerz, odstawić do ostudzenia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostałe 20 g masła, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać groszek, natkę pietruszki, wodę i pozostałą ¼ łyżeczki soli, zmiksować5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Na przygotowanej blasze ułożyć płat ciasta francuskiego. Środek ciasta wzdłuż dłuższego boku posypać bułką tartą, następnie ułożyć plastry boczku tak, aby lekko na siebie nachodziły, tworząc prostokąt (ok. 35 x 20 cm). Plastry boczku posmarować ½ nadzienia z groszku. Na środku ułożyć ostudzoną polędwicę, rozsmarować pozostałą ½ nadzienia z groszku. Plastry boczku zawinąć wokół polędwicy. Za pomocą ostrego noża ciasto pokroić z dwóch stron polędwicy w ukośne paski o szerokości 1,5 cm. Dwa krótsze końce ciasta nałożyć na polędwicę, następnie zapleść paski ciasta, delikatnie dociskając. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
  6. Piec 25-30 min (220°C) na drugiej od dołu szynie piekarnika, w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. Upieczone mięso wyjąć i odstawić na 15 min. W tym czasie przygotować szampański sos. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  9. Dodać szampana, wodę, skrobię ziemniaczaną i koncentrat bulionu mięsnego, wymieszać10 s/obr. 4. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C/obr. 2. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia, dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać kopystką. Polędwicę wieprzową à la Wellington podawać pokrojoną na kawałki z szampańskim sosem.
Przewijanie do góry