
Podudzia z kurczaka w sosie puttanesca (z osłoną noża miksującego)
437.3 kcal /
1830.8 kJKalorie
1830.8 kJKalorie
29 gBiałko
13.5 gWęglowodany
31.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g podudzi z kurczaka, ze skórą z kością (8 szt.)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 – 1 ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 ¼
- łyżeczki soli
- olej rzepakowy do podsmażenia podudzi
- 4 ząbki czosnku
- 10 – 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g filetów z anchois, z puszki, solonych odsączonych z oleju
- 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 200 g wody
- 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 – 2 szczypty cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej podudzia, oprószyć papryką słodką, papryką ostrą, ½-¾ łyżeczki pieprzu czarnego i 1½ łyżeczki soli, odstawić na 30 min do zamarynowania w temp. pokojowej. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane podudzia z każdej strony do momentu, aż skórka stanie się złotobrązowa, przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, anchois i kapary, dusić5 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć podsmażone podudzia, dodać duszone czosnek z chili, anchois i kaparami, przecier pomidorowy, wodę, sok z cytryny, cynamon, pieprz cayenne, cukier, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu czarnego i ¾ łyżeczki soli, gotować30 min/98°C//obr. .
- Dodać oliwki, gotować80 min/98°C//obr. . Podudzia ostrożnie wyjąć za pomocą szczypców kuchennych, ułożyć na półmisku. Pozostały w naczyniu miksującym sos przelać ostrożnie na mięso, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane natką pietruszki (patrz wskazówka).