Podudzia z kurczaka w sosie puttanesca (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
437.3 kcal /
1830.8 kJ
Kalorie
29 gBiałko
13.5 gWęglowodany
31.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g podudzi z kurczaka, ze skórą z kością (8 szt.)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 – 1 ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 ¼
  • łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do podsmażenia podudzi
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 – 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g filetów z anchois, z puszki, solonych odsączonych z oleju
  • 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 g wody
  • 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 – 2 szczypty cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 80 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej podudzia, oprószyć papryką słodką, papryką ostrą, ½-¾ łyżeczki pieprzu czarnego i 1½ łyżeczki soli, odstawić na 30 min do zamarynowania w temp. pokojowej. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane podudzia z każdej strony do momentu, aż skórka stanie się złotobrązowa, przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, anchois i kapary, dusić5 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć podsmażone podudzia, dodać duszone czosnek z chili, anchois i kaparami, przecier pomidorowy, wodę, sok z cytryny, cynamon, pieprz cayenne, cukier, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu czarnego i ¾ łyżeczki soli, gotować30 min/98°C//obr. .
  5. Dodać oliwki, gotować80 min/98°C//obr. . Podudzia ostrożnie wyjąć za pomocą szczypców kuchennych, ułożyć na półmisku. Pozostały w naczyniu miksującym sos przelać ostrożnie na mięso, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane natką pietruszki (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry