Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
433.2 kcal /
1812.6 kJ
Kalorie
11.7 gBiałko
51 gWęglowodany
20.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 230
  • g mąki pszennej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 120 g wody
  • Dodatki (patrz warianty): mąka pszenna do oprószenia
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 g szynki, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i sól, dodać oliwę i wodę, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, oprószyć mąką, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać crème fraîche, szynkę, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s/obr. 3.
  5. Na oprószonym mąką papierze do pieczenia rozwałkować schłodzone ciasto na kształt prostokąta (ok. 40 x 30 cm). Na ciasto przełożyć zawartość naczynia miksującego, równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki. Piec 15-20 min (250°C) lub do momentu, aż podpłomyk nabierze złotobrązowego koloru. Podpłomyk z szynką (Flammkuchen) pokroić na kawałki i podawać udekorowany szczypiorkiem.
Przewijanie do góry