
Podpłomyk alzacki ze szparagami
384.5 kcal /
1608.8 kJKalorie
1608.8 kJKalorie
11.4 gBiałko
34.1 gWęglowodany
23.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 220
- g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek
- 120 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- Dodatki: 500
- g wody
- 500 g białych szparagów
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 150 g sera koziego twarogowego, pokrojonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 50 g rukoli świeżej
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, dodać śmietanę, sól, pieprz i tymianek, wymieszać10 s/obr. 3.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3-5 mm, przełożyć na blachę, piec 7 min (230°C). Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia na ok. 10 min. Na podpłomyku rozprowadzić masę serową, na niej ułożyć szparagi i rozdrobnioną cebulę. Piec 15-20 min (230°C).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rukolę i pomidorki. Podpłomyk udekorować rukolą i pomidorkami, pokroić na kawałki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.