Pływające wyspy truskawkowe z sosem waniliowym z miętą
161.8 kcal /
679.7 kJKalorie
679.7 kJKalorie
4.7 gBiałko
22.2 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos waniliowy z miętą: 300
- g mleka w temp. pokojowej
- 4 żółtka w temp. pokojowej
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii tylko ziarna
- 10 liści mięty, świeżych
- Pianka truskawkowa (pływająca wyspa): 250
- g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych na kawałki
- 50 g cukru pudru
- 1 białko (patrz wskazówka)
- sos karmelowy do dekoracji
- sos karmelowo-kawowy do dekoracji
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier i wanilię, uruchomić *Zagęszczanie/80°C*.
- Dodać miętę, zmiksować20 s/obr. 10. Wstępnie zagęszczony sos przelać do miski, ostudzić, następnie odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier, zmiksować5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodać białko, ubijać5 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Piankę truskawkową przełożyć do innego naczynia, odstawić. Schłodzony sos waniliowy z miętą rozlać do 6 miseczek deserowych. Za pomocą łyżki uformować 6 pływających wysp z pianki truskawkowej i umieścić je w miseczkach z sosem. Pływające wyspy z sosem waniliowym z miętą podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane listkami mięty oraz sosem karmelowym (patrz wskazówka).