Pływające wyspy
294 kcal /
1227.8 kJKalorie
1227.8 kJKalorie
9.5 gBiałko
41.8 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Krem angielski: 450
- g mleka
- 6 żółtek
- 70 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- Wyspy: 30
- g cukru
- 6 białek
- 1 szczypta soli
- Podanie: 20
- orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 100 g cukru
- 4 łyżki wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać7 min/80°C/obr. 4, następnie wymieszać5 min/obr. 5. Gotowy krem wlać do pucharków, w których będzie podawany, odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać4 min/70°C/obr. 1. Dodać rozdrobniony cukier, podgrzewać kolejne2 min/70°C/obr. 3.5. Wyjmować łyżką porcje białka i układać do odsączenia na wkładzie Varomy, tworząc wyspy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić rondel, odważyć do niego cukier, dodać wodę. Zagotować na kuchence, ciągle mieszając, aż do zrumienienia. Gotowy karmel od razu zdjąć z kuchenki.
- Na ostudzonym kremie ułożyć wyspy z białka. Posypać rozdrobnionymi pistacjami i przy pomocy łyżeczki ozdobić nitkami karmelu. Pływające wyspy podawać schłodzone.