Płynące ciastka czekoladowe z herbatą matcha (lava cakes)
591.2 kcal /
2473.4 kJKalorie
2473.4 kJKalorie
8.9 gBiałko
49.8 gWęglowodany
40.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka herbaty matcha plus dodatkowa ilość do oprószenia (patrz wariant)
- 150 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 70 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 120 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 400 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białą czekoladę, dodać herbatę matcha, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 2. Masę przelać do 6 wgłębień w silikonowej foremce do lodu, odstawić do zamrażalnika na min. 2 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, mleczną czekoladę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić2 min/70°C/obr. 1. W tym czasie natłuścić masłem 6 porcelanowych foremek do Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać jajka, cukier i mąkę, wymieszać20 s/obr. 4. Połowę masy czekoladowej równomiernie przełożyć do przygotowanych foremek. Do każdej foremki włożyć po 1 kostce zamrożonej czekolady matcha i przykryć je pozostałą masą czekoladową. Foremki przykryć pokrywkami lub folią spożywczą, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie zdjąć pokrywę i odstawić ciastka do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min. Ostrożnie zdjąć pokrywki lub folię spożywczą z foremek i przełożyć ciastka na talerzyki, delikatnie podważając je nożem. Płynące ciastka czekoladowe (lava cakes) podawać oprószone herbatą matcha.