Plecione bułki z makiem
194.1 kcal /
812.2 kJKalorie
812.2 kJKalorie
6.4 gBiałko
37.3 gWęglowodany
1.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zaczyn typu poolish: 150
- g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarnagrochu (1g)
- Ciasto właściwe: 150
- g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 10 g ekstraktu słodowego w proszku
- 10 g miodu
- 10 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 360 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży świeżych pokruszonych
- mak do posypania
- 5 – 10 kostek lodu ½ szklanki wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę i drożdże, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do słoika z pokrywką typu twist off, lekko zakręcić. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C), następnie odstawić na 12 godz. do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć zaczyn, dodać wodę, mąkę, drożdże, ekstrakt słodowy, masło i sól, wymieszać2 min//obr. 5. W tym czasie dużą miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 45 min.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 równych kawałków (ok. 80 g każdy). Każdą porcję ciasta uformować w kulę, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 20 min.
- Każdą porcję ciasta delikatnie spłaszczyć dłońmi na nieoprószonym mąką blacie, następnie uformować wałki (dł. 45-50 cm). Dwoma palcami wskazującymi zaznaczyć na wałku ciasta punkty na ⅓ i ⅔ długości. Lewy koniec wałka przełożyć na punkt wyznaczający ⅔ długości tak, aby powstała pętla. Prawy koniec wałka przełożyć przez powstałą pętlę, następie pętlę skręcić o 180°. Wystający, prawy koniec wałka ponownie przełożyć przez pętlę i zawinąć końcówkę do dołu. W ten sam sposób uformować pozostałe bułki i ułożyć je na 2 arkuszach papieru do pieczenia. Każdą bułkę posmarować wodą za pomocą pędzelka i obficie posypać makiem. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pod koniec czasu wyrastania blachę do pieczenia włożyć do piekarnika. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku do 250°C.
- Ostrożnie zsunąć arkusz ciasta z 6 bułkami na gorącą blachę i włożyć do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić kostki lodu lub umieścić niską metalową formę, wlać do niej ½ szklanki wody i natychmiast zamknąć piekarnik. Zmniejszyć temp. piekarnika do 230°C. Piec ok. 15 min (230°C). Upieczone bułki przełożyć na kratkę do studzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe bułki. Plecione bułki z makiem podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.