Pomidorowe kulki ryżowe
102.4 kcal /
428.4 kJKalorie
428.4 kJKalorie
2.8 gBiałko
10.4 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 3 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 30 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do panierowania
- 450 – 500 g ryżu, ugotowanego ostudzonego, dowolnego rodzaju (patrz wskazówka), podzielonego na kawałki
- olej do natłuszczenia dłoni i smażenia
- 20 kostek sera żółtego dowolnego (2 x 2 cm, ok. 100g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sól, pieprz, bazylię, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą, zmiksować7 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowany ryż, wymieszać15 s//obr. 3. Jeżeli w masie pozostaną grudki ryżu, przemieszać kopystką, wymieszać kolejne15 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, podzielić na 20 części. Z każdej uformować kulę, umieszczając w środku kostkę sera. Kulki obtaczać w bułce tartej. Na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Panierowane ryżowe kulki smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone kulki wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidorowe kulki ryżowe podawać jako dodatek do dań lub jako przekąskę.