Pomidorowe kulki ryżowe

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
102.4 kcal /
428.4 kJ
Kalorie
2.8 gBiałko
10.4 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 jajko
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 3 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do panierowania
  • 450 – 500 g ryżu, ugotowanego ostudzonego, dowolnego rodzaju (patrz wskazówka), podzielonego na kawałki
  • olej do natłuszczenia dłoni i smażenia
  • 20 kostek sera żółtego dowolnego (2 x 2 cm, ok. 100g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sól, pieprz, bazylię, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą, zmiksować7 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać ugotowany ryż, wymieszać15 s//obr. 3. Jeżeli w masie pozostaną grudki ryżu, przemieszać kopystką, wymieszać kolejne15 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, podzielić na 20 części. Z każdej uformować kulę, umieszczając w środku kostkę sera. Kulki obtaczać w bułce tartej. Na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Panierowane ryżowe kulki smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone kulki wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidorowe kulki ryżowe podawać jako dodatek do dań lub jako przekąskę.
Przewijanie do góry