Precle
231 kcal /
967 kJKalorie
967 kJKalorie
8 gBiałko
44 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g mleka
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 800 g wody
- 40 g sody oczyszczonej
- sólgruboziarnista do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min 30 s. Ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 min). W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C i 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, na oprószonym mąką blacie uformować z każdej części ciasta długi wałek (dł. 60 cm), cieńszy na końcach, a grubszy na środku. Dwa końce spleść dwukrotnie, następnie zawinąć do środka i przykleić do grubszej części ciasta, formując precel, odkładać na oprószony mąką blat.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić garnek, odważyć do niego wodę i sodę. Na kuchence zagotować wodę z sodą. Kolejno wkładać precle łyżką cedzakową do gotującej się wody na 30-60 s, następnie układać je na wcześniej przygotowanych blachach. Posypać solą gruboziarnistą.
- Piec 15 min (200°C), jedna blacha po drugiej. Odstawić do przestudzenia na 5-10 min. Podawać na ciepło lub na zimno.