Proziaki z masłem czosnkowym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
174 kcal /
728.5 kJ
Kalorie
4.3 gBiałko
26.1 gWęglowodany
6.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Masło czosnkowe: 1
  • ząbek czosnku
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • Proziaki: 520
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 400 g kefiru
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło i sól, wymieszać15 s/obr. 3. Masło czosnkowe przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać kefir, sodę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat i podsypując mąką, rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą szerokiej szklanki (Ø 8 cm) wykrawać okrągłe placki.
  4. Proziaki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni 3-4 min z każdej strony.
  5. Proziaki podawać na ciepło z dodatkiem masła czosnkowego.
Przewijanie do góry