Podpłomyk ze szparagami i orzechami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
687.2 kcal /
2875.2 kJ
Kalorie
18 gBiałko
56.7 gWęglowodany
44.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 230
  • g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 120 g wody
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Dodatki: 400
  • g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych wzdłuż w 2 mm plastry
  • 100 g sera feta pokruszonego
  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 250 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na blat, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na 30 min. Pod koniec czasu chłodzenia przygotować dodatki i natłuścić blachę oliwą za pomocą pędzelka, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi, ser feta i orzechy, odstawić.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na przygotowanej blasze na kształt prostokąta (ok. 40 x 30 cm), odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać serek kremowy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć na rozwałkowane ciasto, równomiernie rozsmarować. Na całej powierzchni ciasta ułożyć odważone szparagi, ser feta i orzechy. Posypać cukrem. Piec 20 min (250°C) lub do momentu, aż podpłomyk będzie chrupiący. Podpłomyk ze szparagami i orzechami pokroić na kawałki i podawać na ciepło.
Przewijanie do góry