
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
687.2 kcal /
2875.2 kJKalorie
2875.2 kJKalorie
18 gBiałko
56.7 gWęglowodany
44.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 230
- g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 120 g wody
- ¼
- łyżeczki soli
- Dodatki: 400
- g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych wzdłuż w 2 mm plastry
- 100 g sera feta pokruszonego
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na blat, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na 30 min. Pod koniec czasu chłodzenia przygotować dodatki i natłuścić blachę oliwą za pomocą pędzelka, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi, ser feta i orzechy, odstawić.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na przygotowanej blasze na kształt prostokąta (ok. 40 x 30 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek kremowy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć na rozwałkowane ciasto, równomiernie rozsmarować. Na całej powierzchni ciasta ułożyć odważone szparagi, ser feta i orzechy. Posypać cukrem. Piec 20 min (250°C) lub do momentu, aż podpłomyk będzie chrupiący. Podpłomyk ze szparagami i orzechami pokroić na kawałki i podawać na ciepło.