
Portugalskie zielone jajka
164 kcal /
690 kJKalorie
690 kJKalorie
5.1 gBiałko
6.6 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g wody
- 14 jajek
- 70 g mleka
- 50 g białego chleba
- 50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 5 pęczków)
- 1 – 2 łyżki octu
- ½ – 1
- łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim 6 jajek. W dolnej części przystawki Varoma umieścić kolejne 6 jajek, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, jajka schłodzić zimną wodą, następnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka schłodzić zimną wodą, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko i chleb, odstawić na 10 min do namoczenia.
- Ugotowane i schłodzone jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć żółtka. Białka i żółtka zachować, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić4 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowane żółtka, namoczony i uprzednio odciśnięty chleb, ocet, musztardę, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, sprawdzić stopień rozdrobnienia, w razie potrzeby rozdrobnić kolejne10 s/obr. 5.
- Pozostałe 2 jajka roztrzepać w misce, odstawić.
- Wydrążone białka wypełnić uzyskanym farszem, panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, zapanierowane jajka smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Portugalskie zielone jajka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.