Pomidorowy serek topiony
49.5 kcal /
207 kJKalorie
207 kJKalorie
4.5 gBiałko
1.5 gWęglowodany
2.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 500 g twarogu, tłustego podzielonego na kawałki
- 500 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić5 s/obr. 5. Pomidory zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, dodać sodę, bazylię i sól, wyrobić Ciasto /30 s. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajko, podgrzewać25 min/60°C//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia. Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąsek i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.