Podhalańskie moskole

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
449 kcal /
1878.8 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
51.1 gWęglowodany
23.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dip czosnkowy: 2
  • ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g majonezu
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 – 4 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • Moskole: 500
  • g wody
  • 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i rąk
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej rzepakowy do smażenia moskoli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić2 s/obr. 8.
  2. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, sok z cytryny i miód, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki odstawić do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ostudzone ziemniaki, rozdrobnić15 s/obr. 3.
  5. Dodać jajko, sól, mąkę i pieprz, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, następnie wyrobić Ciasto /20 s. Masę przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść, oprószyć mąką dłonie, następnie uformować placki (Ø 5 cm) o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać olej. Na dobrze rozgrzanej patelni układać placki, smażyć ok. 2-3 min z każdej strony. Moskole odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, za każdym razem dodając na patelnię niewielką ilość oleju. Podhalańskie moskole podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dipu czosnkowego.
Przewijanie do góry