
Podhalańskie moskole
449 kcal /
1878.8 kJKalorie
1878.8 kJKalorie
9.8 gBiałko
51.1 gWęglowodany
23.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dip czosnkowy: 2
- ząbki czosnku
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g majonezu
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 – 4 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki miodu wielokwiatowego
- Moskole: 500
- g wody
- 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 1 jajko
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i rąk
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy do smażenia moskoli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić2 s/obr. 8.
- Dodać majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, sok z cytryny i miód, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki odstawić do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ostudzone ziemniaki, rozdrobnić15 s/obr. 3.
- Dodać jajko, sól, mąkę i pieprz, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, następnie wyrobić Ciasto /20 s. Masę przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść, oprószyć mąką dłonie, następnie uformować placki (Ø 5 cm) o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać olej. Na dobrze rozgrzanej patelni układać placki, smażyć ok. 2-3 min z każdej strony. Moskole odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, za każdym razem dodając na patelnię niewielką ilość oleju. Podhalańskie moskole podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dipu czosnkowego.