
Placuszki z salsefii
350.3 kcal /
1466.5 kJKalorie
1466.5 kJKalorie
7.5 gBiałko
27 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Placuszki: 370 – 400
- g korzenia salsefii obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- sok z cytryny do skropienia salsefii
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli
- 45 g masła pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczypty papryki ostrej, mielonej
- olej do smażenia placków
- Sos ze szpinaku: 1 – 2
- ząbki czosnku
- 150 g liści szpinaku, świeżych
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej salsefię, skropić cytryną, aby zachowała kolor, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i salsefię, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
- Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, chili i rozdrobnioną natkę pietruszki, wymieszać20 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na patelni rozgrzać olej, formować nieduże placki i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i śmietanę, gotować10-11 min/100°C/obr. 3. Placuszki z salsefii podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polane ciepłym sosem.