Placuszki z kukurydzą i kolendrą
118 kcal /
495 kJKalorie
495 kJKalorie
5.1 gBiałko
20.6 gWęglowodany
2.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos: 15
- g kolendry, świeżej
- 125 g jogurtu naturalnego
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Placuszki: 100
- g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 150 g mleka 3,2% tłuszczu
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- Przygotowanie placuszków: oliwa z oliwek do smażenia placuszków
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 2 łyżki rozdrobnionej kolendry przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Dodać jogurt, sól i pieprz, wymieszać1 min/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko, sól, pieprz i kukurydzę, wymieszać30 s//obr. 3. W razie potrzeby doprawić do smaku. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta tworząc placuszki (Ø 5 cm) i grubości ok. 0,5 cm, smażyć 2-3 min z każdej strony. Usmażone placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, za każdym razem dolewając na patelnię niewielką ilość oliwy. Usmażone placuszki polać wcześniej przygotowanym sosem. Placuszki z kukurydzą i kolendrą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.