Placuszki z kukurydzą i kolendrą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
118 kcal /
495 kJ
Kalorie
5.1 gBiałko
20.6 gWęglowodany
2.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos: 15
  • g kolendry, świeżej
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • Placuszki: 100
  • g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 120 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • Przygotowanie placuszków: oliwa z oliwek do smażenia placuszków

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 2 łyżki rozdrobnionej kolendry przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Dodać jogurt, sól i pieprz, wymieszać1 min/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko, sól, pieprz i kukurydzę, wymieszać30 s//obr. 3. W razie potrzeby doprawić do smaku. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta tworząc placuszki (Ø 5 cm) i grubości ok. 0,5 cm, smażyć 2-3 min z każdej strony. Usmażone placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, za każdym razem dolewając na patelnię niewielką ilość oliwy. Usmażone placuszki polać wcześniej przygotowanym sosem. Placuszki z kukurydzą i kolendrą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry