
Placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym (plińce z pomoćką)
162.7 kcal /
681.1 kJKalorie
681.1 kJKalorie
6.1 gBiałko
16.3 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 250 g twarogu pokrojonego na kawałki
- 220 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g mleka
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg i śmietanę, wymieszać10 s/obr. 3. Twaróg czosnkowy przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki i cebulę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Ziemniaki przecedzić przez koszyczek, wyłożony gazą. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać3 min/90°C/obr. 2. W tym czasie odcisnąć dokładnie przez gazę rozdrobnione ziemniaki.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione ziemniaki, jajka, mąkę, sól i pieprz, wymieszać10 s//obr. 3. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 2 czubate łyżki masy ziemniaczanej, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placki (Ø 8-10 cm). Placki smażyć z obu stron do momentu, aż będą złotobrązowe, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .
- Placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym (plińce z pomoćką) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.