
Placki ziemniaczane (rösti) z musem jabłkowym
455 kcal /
1904 kJKalorie
1904 kJKalorie
9 gBiałko
50 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Mus jabłkowy: 220
- g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g wody mineralnej, niegazowanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Placki ziemniaczane (rösti): 300
- g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 45 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mieszanych ziół, świeżych
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać wodę i sok z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać3 min/90°C/obr. 2, następnie zmiksować10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie10 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki i cebulę, dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i zioła, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 2 czubate łyżki masy, jedna na drugą, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując 6 placków (Ø 8-10 cm każdy). Placki smażyć 4-5 min z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placki ziemniaczane (rösti) podawać z musem jabłkowym bezpośrednio po przygotowaniu.