Placki ziemniaczane po zbójnicku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
566.5 kcal /
2370.3 kJ
Kalorie
30 gBiałko
64.3 gWęglowodany
21.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g wędzonego sera żółtego typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • Gulasz: 250
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g smalcu
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 500 – 600 g wołowinygulaszowej pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 owoców jałowca rozgniecionych
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 100 – 120 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżka pudru zgrzybów (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • Placki ziemniaczane: 1200
  • g ziemniaków pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 120 – 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 120 g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 120 g płatków jaglanych błyskawicznych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 2 – 2 ½
  • łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oscypek, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać smalec, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wołowinę, dusić5 min/120°C//obr. .
  4. Dodać 250 g wody, koncentrat bulionu mięsnego, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec, gotować40 min/100°C//obr. .
  5. Dodać paprykę, pieczarki i boczek, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do kubka mąkę i pozostałe 100 g wody, dokładnie wymieszać, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i mąki, puder grzybowy, paprykę ostrą, rozmaryn, pieprz i sól, gotować10 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
  8. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, czosnek, dodać płatki owsiane, jajka, majeranek, pieprz i sól, rozdrobnić45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
  9. Na kuchence, na patelni rozgrzać olej. Nałożyć 4-5 czubatych łyżek masy ziemniaczanej, jedna na drugą, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placek (Ø ok. 20 cm). Placek smażyć z obu stron na średniej mocy palnika tak, aby nabrał złotobrązowego koloru i był chrupiący. Usmażony placek odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 5 placków. Placki ziemniaczane po zbójnicku podawać bezpośrednio po przygotowaniu z gulaszem, posypane rozdrobnionym oscypkiem i udekorowane natką pietruszki.
Przewijanie do góry