Placki z selera i marchewki z dipem bazyliowym
662 kcal /
2771.6 kJKalorie
2771.6 kJKalorie
19.6 gBiałko
48.2 gWęglowodany
47.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dip bazyliowy: 10
- g bazylii, świeżej tylko liście
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 230 g jogurtu typugreckiegogęstego
- 80 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Placki z selerem i marchewki: 80
- g płatków owsianych, błyskawicznych
- gorąca woda ilość do namoczenia
- 150 g selera pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, mascarpone, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do plastikowego pojemnika, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej płatki owsiane, dodać wodę, odstawić do namoczenia na 10 min, następnie odcedzić przez koszyczek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć seler i marchewkę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać namoczone płatki owsiane, jajka, olej, sól, pieprz i cynamon, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 10 min.
- Na patelni rozgrzać olej, nakładać po 1-2 łyżki masy, formując niewielkie placki (ok. Ø 6 cm), następnie smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, odstawić do ostudzenia.
- Placki z selera i marchewki przełożyć do plastikowego pojemnika i zapakować razem z dipem bazyliowym jako lunchbox.