Placki z selera i marchewki z dipem bazyliowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
662 kcal /
2771.6 kJ
Kalorie
19.6 gBiałko
48.2 gWęglowodany
47.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dip bazyliowy: 10
  • g bazylii, świeżej tylko liście
  • ½ – 1
  • ząbek czosnku
  • 230 g jogurtu typugreckiegogęstego
  • 80 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • Placki z selerem i marchewki: 80
  • g płatków owsianych, błyskawicznych
  • gorąca woda ilość do namoczenia
  • 150 g selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 jajka
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać jogurt, mascarpone, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do plastikowego pojemnika, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej płatki owsiane, dodać wodę, odstawić do namoczenia na 10 min, następnie odcedzić przez koszyczek, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć seler i marchewkę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać namoczone płatki owsiane, jajka, olej, sól, pieprz i cynamon, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 10 min.
  6. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po 1-2 łyżki masy, formując niewielkie placki (ok. Ø 6 cm), następnie smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, odstawić do ostudzenia.
  7. Placki z selera i marchewki przełożyć do plastikowego pojemnika i zapakować razem z dipem bazyliowym jako lunchbox.
Przewijanie do góry