
Placki z marchewki z dipem oscypkowym
674 kcal /
2821.9 kJKalorie
2821.9 kJKalorie
19.8 gBiałko
30.8 gWęglowodany
55.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dip oscypkowy: 70
- g orzechów włoskich, łuskanych
- 100 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g wędzonego żółtego sera typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 10 – 15 liści bazylii, świeżych
- 90 – 100 g oleju rzepakowego
- sól ilość do smaku
- (opcjonalnie)
- Placki z marchewki: 100
- g kaszygryczanej, niepalonej
- 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 4 jajka rozm. M
- ¼ – ½
- łyżeczki rozmarynu, suszonego (opcjonalnie)
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- olej rzepakowy ilość do smażenia placków
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
- Na suchej patelni uprażyć odważone orzechy, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 15 min.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć uprażone orzechy, oscypek, czosnek i bazylię, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kaszę, zmielić1 min/obr. 10.
- Dodać marchewkę, jajka, rozmaryn, pieprz i sól, rozdrobnić15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 6-7 cm, grubość ok. 1 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Placki z marchewki podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne z dodatkiem dipu oscypkowego.