Placki z mąki ryżowej z frużeliną wiśniową i koktajl z owoców leśnych
973.5 kcal /
4075.8 kJKalorie
4075.8 kJKalorie
22.7 gBiałko
146.6 gWęglowodany
36 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Frużelina wiśniowa: 200
- g wiśni, świeżych bez pestek
- 200 g wiśni, mrożonych, bez pestek
- 40 g wody
- 20 g cukru trzcinowego
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- Koktajl z owoców leśnych: 300
- g mleka
- 300 g napoju roślinnego
- 85 g owoców leśnych, mieszanych, świeżych
- 85 g owoców leśnych, mieszanych, mrożonych
- 150 g banana pokrojonego na kawałki
- 20 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 20 g nasion chia
- 10 g miodu
- Placki z mąki ryżowej: 130
- g ryżu
- 1 jajko
- 250 g jogurtugreckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g cukru
- 30 g ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 25 g mąki ziemniaczanej
- olej ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć wiśnie, dodać wodę, gotować5 min/100°C//obr. 0.5.
- Dodać cukier i skrobię, gotować kolejną1 min/100°C//obr. 0.5. Frużelinę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać banan, owoce leśne, płatki owsiane, nasiona chia i miód, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do shakera lub szklanek, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić30 s/obr. 10. Mąkę ryżową przesypać do innego naczynia, odstawić. Rozbić jajko, białko oddzielić od żółtka, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białko, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę ryżową, dodać żółtko, jogurt, proszek do pieczenia, cukier, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, wymieszać30 s/obr. 3.
- Dodać pianę z białek, wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia.
- Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, wykładać na patelnię tworząc placki (Ø 6 cm), smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, aż placki się zarumienią. Usmażone placki wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, odstawić do ostudzenia. Ostudzone placki przełożyć razem z frużeliną wiśniową do plastikowego pojemnika.
- Placki z mąki ryżowej z frużeliną wiśniową i koktajl z owoców leśnych zapakować w formie lunchboxu.