Placki z mąki ryżowej z frużeliną wiśniową i koktajl z owoców leśnych

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
973.5 kcal /
4075.8 kJ
Kalorie
22.7 gBiałko
146.6 gWęglowodany
36 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Frużelina wiśniowa: 200
  • g wiśni, świeżych bez pestek
  • 200 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 40 g wody
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • Koktajl z owoców leśnych: 300
  • g mleka
  • 300 g napoju roślinnego
  • 85 g owoców leśnych, mieszanych, świeżych
  • 85 g owoców leśnych, mieszanych, mrożonych
  • 150 g banana pokrojonego na kawałki
  • 20 g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 20 g nasion chia
  • 10 g miodu
  • Placki z mąki ryżowej: 130
  • g ryżu
  • 1 jajko
  • 250 g jogurtugreckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru
  • 30 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • olej ilość do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć wiśnie, dodać wodę, gotować5 min/100°C//obr. 0.5.
  2. Dodać cukier i skrobię, gotować kolejną1 min/100°C//obr. 0.5. Frużelinę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać banan, owoce leśne, płatki owsiane, nasiona chia i miód, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do shakera lub szklanek, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić30 s/obr. 10. Mąkę ryżową przesypać do innego naczynia, odstawić. Rozbić jajko, białko oddzielić od żółtka, odstawić.
  5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białko, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wsypać mąkę ryżową, dodać żółtko, jogurt, proszek do pieczenia, cukier, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, wymieszać30 s/obr. 3.
  7. Dodać pianę z białek, wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia.
  8. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, wykładać na patelnię tworząc placki (Ø 6 cm), smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, aż placki się zarumienią. Usmażone placki wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, odstawić do ostudzenia. Ostudzone placki przełożyć razem z frużeliną wiśniową do plastikowego pojemnika.
  9. Placki z mąki ryżowej z frużeliną wiśniową i koktajl z owoców leśnych zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry