
Placki z dyni i kurczaka
102.8 kcal /
430.6 kJKalorie
430.6 kJKalorie
7 gBiałko
7.3 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g dyni Hokkaido bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 jajka
- 70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- ½ – 1
- łyżeczka tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubata łyżeczka soli
- olej rzepakowy ilość do smażenia placków
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć dynię i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, rozdrobnić5 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobnioną dynię z cebulą, jajka, mąkę z ciecierzycy, czosnek, tymianek, paprykę, pieprz i sól, wymieszać20-25 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje masy i nakładać na rozgrzaną patelnię, lekko spłaszczać, formując okrągłe placki (Ø 7-8 cm, grubość 1,5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 5 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako danie główne z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).