Placki z dyni i kurczaka

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
102.8 kcal /
430.6 kJ
Kalorie
7 gBiałko
7.3 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g dyni Hokkaido bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 jajka
  • 70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
  • ½ – 1
  • łyżeczka tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • olej rzepakowy ilość do smażenia placków

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć dynię i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, rozdrobnić5 s/obr. 6.
  3. Dodać rozdrobnioną dynię z cebulą, jajka, mąkę z ciecierzycy, czosnek, tymianek, paprykę, pieprz i sól, wymieszać20-25 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje masy i nakładać na rozgrzaną patelnię, lekko spłaszczać, formując okrągłe placki (Ø 7-8 cm, grubość 1,5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 5 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako danie główne z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry