Placki z cukinii (low carb)
381.2 kcal /
1595.1 kJKalorie
1595.1 kJKalorie
17.8 gBiałko
9.3 gWęglowodany
31.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 15 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 25 g mąki migdałowej (patrz wskazówka)
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
- jogurtgrecki (ok. 30g), do podania
- zioła, świeże np. szczypiorek, koperek, posiekane, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia na ok. 15 min, następnie składniki dokładnie odcisnąć w dłoniach.
- Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą cukinię z czosnkiem, rozdrobniony parmezan i jajko, dodać mąkę, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki z cukinii (low carb) podawać z jogurtem, udekorowane ziołami.