
Placki z cukinii i kukurydzy z domową ricottą
86 kcal /
399.4 kJKalorie
399.4 kJKalorie
2.9 gBiałko
3.3 gWęglowodany
5.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ricotta: 1500
- g mleka tłustego (min. 3,2%)
- 40 g octu, białego
- Placki: 250 – 300
- g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 cebula szalotka przekrojona na pół
- 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem tylko biała część, przekrojona na pół
- 40 g masła
- 200 g maślanki
- 170 g mąki pszennej
- 2 jajka
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 130 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- olej do smażenia
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, do podania
- zioła, świeże do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać10 min/80°C/obr. 2. W tym czasie dolną część przystawki Varoma wyłożyć podwójną warstwą gazy i umieścić w dużej misce, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ocet, podgrzewać3 min/90°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min, aby mleko rozdzieliło się na ser i serwatkę. Zawartość naczynia miksującego stopniowo przelewać do przygotowanej wcześniej przystawki Varoma, odstawić na 10-60 min do odsączenia, upewniając się, że dno Varomy nie dotyka odciekającej serwatki (patrz wariant). Kontynuować przygotowanie przepisu. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić3 s/obr. 7. Rozdrobnioną cukinię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 7. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać maślankę, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, ¼ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Ricottę odcisnąć z nadmiaru płynu (patrz wskazówka), przełożyć do miski, dodać pozostałe ¼ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać odsączoną cukinię (patrz wskazówka), 90 g ricotty i kukurydzę, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 5-6 cm, grubość ok. 0,5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki (patrz wskazówka). Placki z cukinii i kukurydzy podawać z dodatkiem domowej ricotty, pomidora i świeżych ziół bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.