Placki z cukinii i kukurydzy z domową ricottą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
86 kcal /
399.4 kJ
Kalorie
2.9 gBiałko
3.3 gWęglowodany
5.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ricotta: 1500
  • g mleka tłustego (min. 3,2%)
  • 40 g octu, białego
  • Placki: 250 – 300
  • g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 cebula szalotka przekrojona na pół
  • 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem tylko biała część, przekrojona na pół
  • 40 g masła
  • 200 g maślanki
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 130 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • olej do smażenia
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, do podania
  • zioła, świeże do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać10 min/80°C/obr. 2. W tym czasie dolną część przystawki Varoma wyłożyć podwójną warstwą gazy i umieścić w dużej misce, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać ocet, podgrzewać3 min/90°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min, aby mleko rozdzieliło się na ser i serwatkę. Zawartość naczynia miksującego stopniowo przelewać do przygotowanej wcześniej przystawki Varoma, odstawić na 10-60 min do odsączenia, upewniając się, że dno Varomy nie dotyka odciekającej serwatki (patrz wariant). Kontynuować przygotowanie przepisu. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić3 s/obr. 7. Rozdrobnioną cukinię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 7. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać maślankę, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, ¼ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Ricottę odcisnąć z nadmiaru płynu (patrz wskazówka), przełożyć do miski, dodać pozostałe ¼ łyżeczki soli, wymieszać, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać odsączoną cukinię (patrz wskazówka), 90 g ricotty i kukurydzę, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  8. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 5-6 cm, grubość ok. 0,5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki (patrz wskazówka). Placki z cukinii i kukurydzy podawać z dodatkiem domowej ricotty, pomidora i świeżych ziół bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry