
Placki z batatów z wędzonym łososiem (TM6)
387.2 kcal /
1619.8 kJKalorie
1619.8 kJKalorie
21.7 gBiałko
62.1 gWęglowodany
5.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 600 g batatów pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 2 ząbki czosnku
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
- 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno w plastrach (150g)
- jogurtgrecki do podania (ok. 200g)
- ½
- pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego, do posypania
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę i bataty, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone bataty. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte bataty pozostawić w pojemniku.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać starte bataty i cebulę, mąkę, jajka, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Na gorący olej nakładać 1-2 łyżki masy, spłaszczać za pomocą łyżki, formując placki (Ø ok. 8 cm). Placki smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do momentu uzyskania złotobrązowego koloru, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Placki z batatów podawać z wędzonym łososiem, jogurtem greckim i szczypiorkiem, skropione sokiem z cytryny.