
Placki z batatów i sos z rabarbaru
497 kcal /
2076.8 kJKalorie
2076.8 kJKalorie
12.8 gBiałko
65 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Placki z batatów: 300
- g batatów pokrojonych na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli szalotki
- 100 g mąki pszennej
- 60 g płatków owsianych,górskich
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- ¼
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- Sos z rabarbaru: 400
- g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 10 g likieru anyżowego (opcjonalnie)
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 30 g wody
- olej rzepakowy do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć bataty, marchewkę i cebulę szalotkę, rozdrobnić15 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, warzywa dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia, dodać jajka, wymieszać5 s/obr. 3.5.
- Dodać odciśnięte warzywa, curry, chili, kmin rzymski i sól, wymieszać20 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć rabarbar, dodać likier, cukier, skrobię i wodę gotować5-6 min/100°C//obr. . W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 2 czubate łyżki masy warzywnej, spłaszczyć, formując placki (Ø 8-10 cm). Placki smażyć z obu stron do momentu, aż będą złotobrązowe, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu z rabarbaru.