Placki z batatów i sos z rabarbaru

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
497 kcal /
2076.8 kJ
Kalorie
12.8 gBiałko
65 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Placki z batatów: 300
  • g batatów pokrojonych na kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli szalotki
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g płatków owsianych,górskich
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • Sos z rabarbaru: 400
  • g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 10 g likieru anyżowego (opcjonalnie)
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 30 g wody
  • olej rzepakowy do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć bataty, marchewkę i cebulę szalotkę, rozdrobnić15 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, warzywa dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia, dodać jajka, wymieszać5 s/obr. 3.5.
  3. Dodać odciśnięte warzywa, curry, chili, kmin rzymski i sól, wymieszać20 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć rabarbar, dodać likier, cukier, skrobię i wodę gotować5-6 min/100°C//obr. . W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 2 czubate łyżki masy warzywnej, spłaszczyć, formując placki (Ø 8-10 cm). Placki smażyć z obu stron do momentu, aż będą złotobrązowe, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu z rabarbaru.
Przewijanie do góry