Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
514 kcal /
2152 kJKalorie
2152 kJKalorie
15 gBiałko
54 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dip z nerkowców: 120
- g orzechów nerkowca niesolonych
- 100 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki curry, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego drobnego pokrojonego
- Placki: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 150 g cukinii pokrojonej na 4 cm kawałki
- 350 g batatów pokrojonych na 4 cm kawałki
- 70 g bułki tartej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 3 jajka
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy nerkowca, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać wodę, dodać sok z cytryny, sól, curry i pieprz, wymieszać6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, posypać szczypiorkiem, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, cukinię i bataty, dodać bułkę tartą, skrobię, jajka, sól i pieprz, rozdrobnić20-30 s/obr. 5Przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka).
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia, pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 1 czubatą łyżkę masy warzywnej, spłaszczyć za pomocą łyżki, formując placki (Ø 7-8 cm). Placki smażyć z obu stron do momentu, aż będą złotobrązowe, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Placki z batatów i cukinii podawać z dipem z nerkowców bezpośrednio po przygotowaniu.