Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
120.9 kcal /
506.2 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
12 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • oliwa z oliwek ilość do posmarowania placków
  • 80 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 4 ząbki czosnku
  • 100 g liści szpinaku, świeżych
  • 100 g jarmużu bez zdrewniałych łodyg, podzielonego na kawałki
  • 30 liści bazylii, świeżych
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Dip serowo-paprykowy: 120
  • g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 80 g sera camembert pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 90 – 100 g jogurtu naturalnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier natłuścić oliwą za pomocą pędzelka do ciasta, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać szpinak, jarmuż, bazylię, jogurt, mąkę, oregano, oliwę, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia. Na wcześniej przygotowaną blachę nakładać po 1-2 łyżki masy, formując kształt placka (Ø 8 cm), posmarować wierzch każdego placka oliwą za pomocą pędzelka.
  4. Piec 20-25 min (220°C) lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru. Pozostawić na blasze do ostygnięcia. W tym czasie przygotować dip serowo-paprykowy. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć paprykę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać paprykę wędzoną i oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać ser camembert, tymianek i pieprz, zmiksować10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować10 s/obr. 5.
  8. Dodać jogurt, wymieszać10 s/obr. 3. Dip serowo-paprykowy przełożyć do innego naczynia, odstawić. Placki szpinakowe podawać z dipem serowo-paprykowym.
Przewijanie do góry