Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
120.9 kcal /
506.2 kJKalorie
506.2 kJKalorie
4.8 gBiałko
12 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- oliwa z oliwek ilość do posmarowania placków
- 80 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 4 ząbki czosnku
- 100 g liści szpinaku, świeżych
- 100 g jarmużu bez zdrewniałych łodyg, podzielonego na kawałki
- 30 liści bazylii, świeżych
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Dip serowo-paprykowy: 120
- g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 10 g oliwy z oliwek
- 80 g sera camembert pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 90 – 100 g jogurtu naturalnego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier natłuścić oliwą za pomocą pędzelka do ciasta, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szpinak, jarmuż, bazylię, jogurt, mąkę, oregano, oliwę, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia. Na wcześniej przygotowaną blachę nakładać po 1-2 łyżki masy, formując kształt placka (Ø 8 cm), posmarować wierzch każdego placka oliwą za pomocą pędzelka.
- Piec 20-25 min (220°C) lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru. Pozostawić na blasze do ostygnięcia. W tym czasie przygotować dip serowo-paprykowy. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać paprykę wędzoną i oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ser camembert, tymianek i pieprz, zmiksować10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować10 s/obr. 5.
- Dodać jogurt, wymieszać10 s/obr. 3. Dip serowo-paprykowy przełożyć do innego naczynia, odstawić. Placki szpinakowe podawać z dipem serowo-paprykowym.