
Placki porowe z mięsnym farszem
2736.6 kcal /
11457.6 kJKalorie
11457.6 kJKalorie
147.1 gBiałko
231.9 gWęglowodany
148.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto porowe: 15
- g siemienia lnianego
- 100 g wodygorącej
- ½
- papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 400 g pora pokrojonego na 1 cm kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 180 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- Farsz: 2
- ząbki czosnku
- ½
- papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
- (opcjonalnie)
- 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Placki porowe z mięsnym farszem: olej rzepakowy do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego siemię lniane i wodę, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chili i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać pory, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać namoczone siemię lniane wraz z wodą, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i oregano, wymieszać15 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać marchewkę i paprykę, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso mielone, przemieszać kopystką, następnie dusić4-5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę kebab-gyros, słodką paprykę i pieprz, wymieszać15 s//obr. 2, odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć ok. ¼ ciasta porowego i rozprowadzić, tworząc okrągły placek (Ø 16-18 cm, grubość 1½ cm). Smażyć na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki.
- Na każdy placek nałożyć po 3-4 łyżki mięsnego farszu i złożyć na pół.
- Placki porowe z mięsnym farszem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.