Placki gozleme ze szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
425 kcal /
1778 kJ
Kalorie
12 gBiałko
64 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 450 – 500
  • g mąki pszennej plus 2 łyżki i dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 10 g suchych drożdży
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 260 g wody ciepłej
  • 1 szczypta soli
  • Farsz ze szpinakiem: 200
  • g liści szpinaku baby, świeżych
  • 120 g sera feta pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • Przygotowanie placków: oliwa z oliwek do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, dodać oliwę, jogurt, wodę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Sprawdzić konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodać 2 łyżki mąki, wyrobić kolejną Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, delikatnie zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na 6 równych części, następnie uformować 6 kul, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować farsz.
  2. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, rozdrobnić4 s/obr. 6. Szpinak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne2 s/obr. 6. Szpinak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć fetę, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniony szpinak, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać rozdrobniony szpinak z fetą, sól, pieprz, czosnek i paprykę, wymieszać30 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Każdą z 6 kul rozwałkować na kształt koła Ø 35 cm o grubości ok. 5 mm.
  7. Farsz ze szpinakiem podzielić na 6 części. Łyżką nakładać po 1 części farszu na środku każdego placka, następnie rozsmarować go na kształt prostokąta, zostawiając ok. 1 cm margines.
  8. Górny i dolny brzeg koła zawinąć do środka na wysokość ok. 7 cm. Pomiędzy zawiniętymi brzegami należy pozostawić ok. 3 cm odstęp. Po zawinięciu brzegów wysokość każdego placka powinna wynosić ok. 18 cm.
  9. Zagiąć lewy i prawy brzeg koła, tworząc prostokątny placek gozleme o szerokości ok. 18 cm. Dokładnie docisnąć brzegi placka. Czynności powtarzać dla pozostałych części ciasta.
  10. Rozgrzać dużą patelnię na średniej mocy palnika. Za pomocą pędzelka do ciasta posmarować oliwą spód placka i smażyć do momentu, aż się mocno zrumieni. Następnie posmarować oliwą wierzch placka, odwrócić go na patelni i smażyć drugą stronę do momentu, aż się mocno zrumieni. Usmażone placki odstawić do ostudzenia, następnie pokroić każdy na 4 kawałki. Placki gozleme ze szpinakiem podawać jako przekąskę, np. z wybranym dipem.
Przewijanie do góry