
Placki dyniowe z ricottą
87.7 kcal /
367.1 kJKalorie
367.1 kJKalorie
3.4 gBiałko
10.8 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ¾
- łyżeczki nasion kolendry
- ¾
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 400 g dyni Hokkaido bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 2 jajka
- 80 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 20 g oleju kokosowego plus dodatkowa ilość do smażenia
- 20 g syropu klonowego plus dodatkowa ilość do podania
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- jogurt naturalny ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry i cynamon, prażyć3 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić30 s/obr. 10.
- Dodać dynię, jajka, ricottę, olej kokosowy, syrop klonowy, mąkę, sok z cytryny, sodę oczyszczoną, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6 cm) o grubości 1 cm. Smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Placki dyniowe z ricottą podawać z wybranymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym lub polane syropem klonowym.