Placki dyniowe z ricottą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
87.7 kcal /
367.1 kJ
Kalorie
3.4 gBiałko
10.8 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ¾
  • łyżeczki nasion kolendry
  • ¾
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 400 g dyni Hokkaido bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 2 jajka
  • 80 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 20 g oleju kokosowego plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 20 g syropu klonowego plus dodatkowa ilość do podania
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • jogurt naturalny ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry i cynamon, prażyć3 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić30 s/obr. 10.
  2. Dodać dynię, jajka, ricottę, olej kokosowy, syrop klonowy, mąkę, sok z cytryny, sodę oczyszczoną, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6 cm) o grubości 1 cm. Smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Placki dyniowe z ricottą podawać z wybranymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym lub polane syropem klonowym.
Przewijanie do góry