Placki dyniowe z parmezanem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
352.3 kcal /
1474.8 kJ
Kalorie
14.8 gBiałko
23 gWęglowodany
23.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g parmezanu pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
  • 500 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 500 g dyni rozmrożonej, dobrze odsączonej z wody
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka curry, mielonego
  • olej rzepakowy do smażenia placków
  • jogurtgrecki do podania (ok. 200g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki, imbir i papryczkę chili, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać dynię, mąkę, marchewkę, jajka, sól, curry i wcześniej rozdrobniony parmezan, zmiksować20 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać ciasto tworząc placki (ok. Ø 5 cm) o grubości 1 cm, smażyć ok. 2-3 min z każdej strony. Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, za każdym razem dodając na patelnię niewielką ilość oleju. Placki dyniowe z parmezanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem jogurtu lub dipu jogurtowego.
Przewijanie do góry