
Placki cukiniowe z sosem tzatziki
321.1 kcal /
1343.6 kJKalorie
1343.6 kJKalorie
18.3 gBiałko
49.4 gWęglowodany
5.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g ogórka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- ½
- ząbka czosnku
- 60 g jogurtugreckiego
- ½
- łyżeczki octu
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 jajko
- 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850-2000
- 1 łyżeczka koperku, świeżego posiekanego
- 2 – 3 łyżki wody (opcjonalnie)
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórek, dodać 1 szczyptę soli, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć na sitko o drobnych oczkach, odstawić do odsączenia na ok. 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić6 s/obr. 6. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia na ok. 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ogórek dokładnie odcisnąć w dłoniach.
- Do naczynia miksującego dodać odciśnięty ogórek, jogurt, ocet i 2 szczypty pieprzu, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do miseczki, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące. Cukinię dokładnie odcisnąć w dłoniach.
- Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą cukinię, dodać jajko, mąkę, koperek, pozostałe ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, wymieszać20 s//obr. 4. Sprawdzić konsystencję masy. Jeżeli będzie za gęsta, dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać kolejne10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki cukiniowe podawać z sosem tzatziki bezpośrednio po przygotowaniu.