Placki cukiniowe z dipem bazyliowym
415.1 kcal /
1736.9 kJKalorie
1736.9 kJKalorie
23.8 gBiałko
33.7 gWęglowodany
20.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Placki cukiniowe: oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy
- 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 20 g cebuli szalotki
- 80 g pora tylko białej części, pokrojonego na 4 cm kawałki
- 250 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany, 36% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Dip bazyliowy: 12
- liści bazylii, świeżych
- 240 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 80 g śmietany, 12% tłuszczu
- 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie papier posmarować oliwą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i pora, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać cukinię, ponownie rozdrobnić5 s/obr. 6.
- Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, jajka, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać25 s/obr. 3.
- Placki nakładać łyżką na blachę zachowując 1 cm odstępy, posypać rozdrobnionym parmezanem. Piec 15-20 min (230°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5.
- Założyć motylek.Wymieszać1 min/obr. 4. Placki cukiniowe podawać z dipem bazyliowym.