Placki cukiniowe z dipem bazyliowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
415.1 kcal /
1736.9 kJ
Kalorie
23.8 gBiałko
33.7 gWęglowodany
20.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Placki cukiniowe: oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 20 g cebuli szalotki
  • 80 g pora tylko białej części, pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 250 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany, 36% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Dip bazyliowy: 12
  • liści bazylii, świeżych
  • 240 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie papier posmarować oliwą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i pora, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać cukinię, ponownie rozdrobnić5 s/obr. 6.
  4. Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać mąkę, jajka, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać25 s/obr. 3.
  6. Placki nakładać łyżką na blachę zachowując 1 cm odstępy, posypać rozdrobnionym parmezanem. Piec 15-20 min (230°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać twaróg, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5.
  9. Założyć motylek.Wymieszać1 min/obr. 4. Placki cukiniowe podawać z dipem bazyliowym.
Przewijanie do góry