Placki à la pizza z sosem czosnkowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
697.6 kcal /
2918.9 kJ
Kalorie
32 gBiałko
64.6 gWęglowodany
34.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g sera żółtego np. Gouda, pokrojonego na kawałki
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 200 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej na kawałki
  • 250 g wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g majonezu
  • 200 g jogurtu typugreckiego
  • olej rzepakowy do smażenia placków

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  2. Dodać cebulę i ser, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić2 s/obr. 5.
  4. Dodać pieczarki i szynkę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do miski, w której znajduje się cebula z serem i natką pietruszki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu i oregano, wymieszać15 s/obr. 4. Powstałe ciasto przelać do miski, w której znajdują się rozdrobnione składniki, całość dokładnie wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać majonez, jogurt, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałe ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać15 s/obr. 2.5. Sos czosnkowy przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do czasu podania.
  8. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując placki (Ø ok. 8 cm, grubość 1 cm). Placki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki à la pizza podawać z sosem czosnkowym bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry