
Placki à la pizza z sosem czosnkowym
697.6 kcal /
2918.9 kJKalorie
2918.9 kJKalorie
32 gBiałko
64.6 gWęglowodany
34.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g sera żółtego np. Gouda, pokrojonego na kawałki
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g pieczarek przekrojonych na pół
- 200 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej na kawałki
- 250 g wody
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 ząbek czosnku
- 100 g majonezu
- 200 g jogurtu typugreckiego
- olej rzepakowy do smażenia placków
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę i ser, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić2 s/obr. 5.
- Dodać pieczarki i szynkę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do miski, w której znajduje się cebula z serem i natką pietruszki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu i oregano, wymieszać15 s/obr. 4. Powstałe ciasto przelać do miski, w której znajdują się rozdrobnione składniki, całość dokładnie wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majonez, jogurt, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałe ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać15 s/obr. 2.5. Sos czosnkowy przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do czasu podania.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując placki (Ø ok. 8 cm, grubość 1 cm). Placki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki à la pizza podawać z sosem czosnkowym bezpośrednio po przygotowaniu.