Placek z hummusem z cieciorki

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
728 kcal /
3044 kJ
Kalorie
29 gBiałko
64.3 gWęglowodany
39.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Hummus: 1
  • ząbek czosnku
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej
  • 30 g pasty tahini
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
  • 20 g wody
  • Placek: 35
  • g cebuli dymki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 130 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 120 g mąki z ciecierzycy
  • 120 g wody
  • ¼
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½
  • łyżeczki czosnku, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej ilość do smażenia
  • ½
  • awokado pokrojonego w 2 mm plastry, do dekoracji
  • 10 pomidorków cherry przekrojonych na pół, do dekoracji
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno posiekanych, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać ciecierzycę, tahini, oliwę, sok z cytryny, wodę, sól, słodką paprykę i pieprz, zmiksować20 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie zmiksować20 s/obr. 6. W razie potrzeby czynność powtarzać do momentu, aż hummus będzie miał gładką konsystencję. Hummus przełożyć do miski, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć dymkę i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
  4. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać mąkę z ciecierzycy, dodać wodę, proszek do pieczenia, czosnek, sól i pieprz, ubijać15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie ubijać10 s/obr. 4.Zdjąć motylek.
  5. Dodać dymkę rozdrobnioną z papryką, wymieszać20 s//obr. 2. Przelać do miski, odstawić.
  6. Na patelnię wylać niewielką ilość oleju i rozgrzać na średniej mocy palnika. Przelać ciasto i rozprowadzić równo za pomocą kopystki. Smażyć 4-5 min z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć przez kolejne 4-5 min. Placek podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posmarowany hummusem z cieciorki, udekorowany awokado, pomidorkami cherry i natką pietruszki.
Przewijanie do góry