Placek z cukinią
863 kcal /
3611 kJKalorie
3611 kJKalorie
35 gBiałko
57 gWęglowodany
55 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
- Ciasto: 400
- g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 2 jajka
- 90 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- Masa: 700
- g cukinii pokrojonej w 2-3 mm plastry
- 180 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oleju
- 200 g serka topionego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 100 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 6 jajek
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić lub rozgrzać kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać twaróg, jajka, olej i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, rozwałkować, dopasowując do jej kształtu, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ułożyć na cieście odważone plastry cukinii, tak aby lekko na siebie zachodziły.
- Do naczynia miksującego dodać serek topiony, twaróg, śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zioła, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobniony ser, wymieszać5 s/obr. 3. Masę serową przełożyć na plastry cukinii, rozprowadzić równomiernie za pomocą kopystki.
- Piec 30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na ok. 10 min do ostudzenia. Pokroić na kawałki i podawać jako przekąskę.