
Placek nadziewany mozzarellą
229 kcal /
957 kJKalorie
957 kJKalorie
9 gBiałko
18 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Posypka: 15
- g sera parmezan
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- Nadzienie: 2
- ząbki czosnku
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 150 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 jajko
- Ciasto: 130
- g twarogu, tłustego
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Powstałą posypkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Dodać mozzarellę, śmietanę i jajko, zmiksować3 s/obr. 7. Nadzienie przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg i masło, dodać mąkę, jajko, cukier i sól, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek (Ø 28 cm). Jeden placek przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożyć na niego nadzienie, zachowując ok. 2 cm margines.
- Drugi placek ułożyć na pierwszym, przykrywając nadzienie i dokładnie skleić brzegi.
- W miseczce roztrzepać żółtko z wodą, następnie za pomocą pędzelka posmarować nim powierzchnię ciasta. Za pomocą ostrego noża wykonać kilka nacięć na powierzchni placka.
- Piec 20-25 min (200°C), aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Upieczony, gorący placek oprószyć przygotowaną wcześniej posypką.
- Placek nadziewany mozzarellą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.