Placek lotaryński

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
328 kcal /
1372.5 kJ
Kalorie
10.5 gBiałko
15.5 gWęglowodany
24.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 50 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
  • (opcjonalnie)
  • Ciasto: 150
  • g mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania formy i oprószenia
  • 75 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 50 g wody
  • Dodatki: 200
  • g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka
  • 50 g mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser gruyère, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Mieszać kolejne10 s//obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować kulę.
  4. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, ponakłuwać widelcem, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć boczek, dusić3 min/120°C/obr. . Boczek odsączyć w koszyczku z nadmiaru tłuszczu, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4.
  7. Ułożyć kawałki boczku na cieście i polać masą jajeczną. Posypać rozdrobnionym serem. Piec 25 min (180°C) lub do momentu, aż nadzienie nabierze złotobrązowego koloru. Placek lotaryński podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry