
Placek lotaryński
328 kcal /
1372.5 kJKalorie
1372.5 kJKalorie
10.5 gBiałko
15.5 gWęglowodany
24.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- (opcjonalnie)
- 50 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- (opcjonalnie)
- Ciasto: 150
- g mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania formy i oprószenia
- 75 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- ½
- łyżeczki soli
- 50 g wody
- Dodatki: 200
- g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
- 4 jajka
- 50 g mleka
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser gruyère, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Mieszać kolejne10 s//obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować kulę.
- Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, ponakłuwać widelcem, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć boczek, dusić3 min/120°C/obr. . Boczek odsączyć w koszyczku z nadmiaru tłuszczu, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4.
- Ułożyć kawałki boczku na cieście i polać masą jajeczną. Posypać rozdrobnionym serem. Piec 25 min (180°C) lub do momentu, aż nadzienie nabierze złotobrązowego koloru. Placek lotaryński podawać na ciepło lub po ostudzeniu.