Pizzowe muffiny
169.6 kcal /
710 kJKalorie
710 kJKalorie
8.8 gBiałko
17.7 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g szynkigotowanej pokrojonej na 3 cm kawałki
- 150 g szynki, wędzonejgotowanej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 150 g seragouda pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g pieczarek przekrojonych na pół
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 200 g mleka
- ½
- łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szynkę i ser, rozdrobnić4-5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać pieczarki, dusić10 min/120°C/obr. 1(patrz wskazówka), następnie rozdrobnić2 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnioną szynkę z serem, mąkę, jajko, drożdże, mleko, cukier, oregano i sól, wyrobić Ciasto /2 min 30 s. W tym czasie formę na 12 muffinek natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Piec 40-45 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę na 15-20 min do lekkiego ostudzenia. Nożem delikatnie podważyć brzegi lekko ostudzonych muffinek, ostrożnie wyjąć je z formy. Podawać jako przekąskę, na ciepło lub na zimno.