Pomidorowe brownie
240.7 kcal /
1007.6 kJKalorie
1007.6 kJKalorie
5.8 gBiałko
38.8 gWęglowodany
9.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (patrz wskazówka)
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
- 400 g pomidorów, z puszki całych
- 400 g pomidorów bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 4 jajka
- 100 g ksylitolu
- 50 g oleju kokosowego
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta chili, mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał poza krawędzie przynajmniej z dwóch stron, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier trzcinowy, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć daktyle, rozdrobnić5 s/obr. 6. Daktyle zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory, jajka, ksylitol, olej kokosowy, kakao, mąkę, proszek do pieczenia, chili i cynamon, zmiksować1 min/obr. 6.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wymieszać kopystką. Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię kopystką.
- Piec 40-45 min (180°C).
- Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić do ostygnięcia na 15 min. Wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Pomidorowe brownie oprószyć przygotowanym wcześniej cukrem pudrem i podawać jako deser.