Pomidorowe brownie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
240.7 kcal /
1007.6 kJ
Kalorie
5.8 gBiałko
38.8 gWęglowodany
9.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (patrz wskazówka)
  • 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
  • 400 g pomidorów, z puszki całych
  • 400 g pomidorów bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 4 jajka
  • 100 g ksylitolu
  • 50 g oleju kokosowego
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta chili, mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał poza krawędzie przynajmniej z dwóch stron, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier trzcinowy, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć daktyle, rozdrobnić5 s/obr. 6. Daktyle zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać pomidory, jajka, ksylitol, olej kokosowy, kakao, mąkę, proszek do pieczenia, chili i cynamon, zmiksować1 min/obr. 6.
  6. Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wymieszać kopystką. Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię kopystką.
  7. Piec 40-45 min (180°C).
  8. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić do ostygnięcia na 15 min. Wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Pomidorowe brownie oprószyć przygotowanym wcześniej cukrem pudrem i podawać jako deser.
Przewijanie do góry