
Pyzy z mięsem
788 kcal /
3300 kJKalorie
3300 kJKalorie
26.1 gBiałko
115.1 gWęglowodany
27.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 500
- g wody
- 350 – 370 g mięsa wieprzowego np. łopatki, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju rzepakowego
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki majeranku, suszonego
- ½
- łyżeczki estragonu, suszonego (opcjonalnie)
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Ciasto: 500
- g ziemniaków, mączystych surowych, pokrojonych na kawałki
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i rąk
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania
- woda dogotowania
- 1 łyżeczka oleju dogotowania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej mięso wieprzowe, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowane na parze mięso wieprzowe, rozdrobnić10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajko, majeranek, estragon, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Powstały farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć gazą (podwójnie złożoną) lub ściereczką kuchenną, następnie nałożyć na miskę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć surowe ziemniaki, rozdrobnić20 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty.Przełożyć do przygotowanej wcześniej dolnej części przystawki Varoma, następnie dokładnie odsączyć za pomocą gazy lub ściereczki kuchennej, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone wcześniej ziemniaki i ugotowane ziemniaki, dodać skrobię ziemniaczaną i mąkę, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać jajko i sól, przemieszać kopystką, wyrobić Ciasto /30 s.
- Na obficie oprószonym mąką blacie uformować z ciasta 2 wałki (szer. ok. 6 cm, dł. ok. 25 cm) i za pomocą kopystki podzielić je na kawałki (4-5 cm). W obficie oprószonych mąką dłoniach rozpłaszczyć kawałek masy ziemniaczanej, nałożyć 1 czubatą łyżeczkę farszu i zlepić w okrągłą kluskę (pyzę). Czynności powtórzyć dla pozostałej ilości ciasta i farszu (patrz wskazówka).
- Pyzy delikatnie wkładać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju, gotować 4-5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.