
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
576.2 kcal /
2410.6 kJKalorie
2410.6 kJKalorie
26.6 gBiałko
49.7 gWęglowodany
29.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g ryżu basmati
- 1000 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 400 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w ok. 5 mm plastry
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g pora tylko białej i jasnozielonej części, pokrojonej w słupki 0.5 x 5 cm
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oleju rzepakowego
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g musztardy francuskiej
- koperek, świeży tylko liście, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z ryżem, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 4.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej polędwiczkę, oprószyć 2 szczyptami pieprzu. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego por, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowany na parze por, ugotowaną na parze polędwiczkę, śmietanę, musztardę oraz pozostałą ½ łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, gotować4 min/100°C//obr. 1. Polędwiczkę wieprzową w sosie porowym podawać z ryżem basmati, udekorowaną koperkiem.